17. července 2013

Danielle Trussoni: Angelologie


Mladá jeptiška Evangeline žije tichým řádovým životem, dokud nedostane dopis s podivnou žádostí. Kdosi pátrá po šedesát let staré korespondenci mezi matkou představenou a slavnou mecenáškou Rockefellerovou. Ukáže se, že za druhé světové války podporovala skupinu angelologů - sdružení, které se snaží zničit vlivnou síť zlých, zákeřných Nefilim, potomků andělů a lidí. Mezi angelology patřili i rodiče Evangeline a je teď na ní, aby se postavila zločinným Nefilim a odhalila pravdu o šokující minulosti své rodiny.





POSTAVY:

  • Evangeline
  • Verlaine
  • Gabriella
  • Celestine
  • Percival Grigori III.


DĚJ:

Takže tady se výjimečně nebudu snažit o shrnutí děje, protože to by bylo na hoodně dlouho. Shrnu to:
Kniha se skládá ze 4 částí:

1. PRVNÍ SFÉRA
Tahle báj se též týká vás,
již se derete v snažení
ducha nahoru k nebesům.
Ten, kdo v pekelnou propast se
v boji poražen zadíval, 
vše, co vzácného s sebou má, 
ztrácí viděním podsvětí.
            
                                                                     Boethius, Filosofie utěšitelka

První část nás přivádí do kláštera, kde žije hlavní hrdinka Evangeline. Každá kapitola se odehrává jinde. Hlavními hrdiny jsou Evangeline, poté Verlaine a nakonec Percival Grigori. První část končí tím, že Celestine, jedna z nejstarších sester v klášteře vzpomíná na mládí a její přátelství s Gabriellou, Evangelininou babičkou.


2. DRUHÁ SFÉRA

Chvalte ho zvukem polnice,
chvalte ho harfou a citarou,
chvalte ho bubnem a tancem,
chvalte ho strunami a flétnou,
chvalte ho zvučnými cymbály,
chvalte ho cymbály dunivými!

Žalm 150

Druhá část nás posune o mnoho let dozadu, přesněji před druhou světovou válku do Francie. Zde žije a studuje Celestine a s ní také Gabriella. Dozvídáme se vše o angelologii a o minulosti. 



3. TŘETÍ SFÉRA

Tu se mi zjevili dva velmi vysocí muži, jaké jsem nikdy na zemi neviděl. Jejich tvář byla jako zářící slunce, jejich oči jako planoucí svíce, z úst jim vycházel oheň. Jejich plášť byl bělostný, spodní roucho purpurové. Jejich křídla zářivější zlata, jejich ruce bělejší sněhu.

2. kniha Henochova

3. část nás vrací opět k Evangeline a Verlainovi do roku 1999 a nově se objevuje už i Gabriella. Vše se rozplétá a dozvídáme se téměř vše.



4. NEBESKÝ CHÓR
Anděl poté začal zpívat a jeho hlas stoupal a klesal s doprovodem lyry. Ostatní jako kdyby tímto božským začátkem dostali pokyn, i přidali se sborem, každý hlas stoupal vzhůru a společně vytvořily nebeskou hudbu, chór podobný tomu, jak to popisuje Daniel, desettisíckrát deset tisíc andělů. 

Ctihodný otec Clematis thrácký,
poznámky o první angelologické expedici,
přeložil dr. Raphael Valko.

Děj graduje, vše se rozmotává. Evangeline se dozvídá pravdu (jak zemřela její matka, co je angelologie, co je její poslání) a rozhodně si tu užijí čtenáři co mají rádi hledání pokladů a jejich luštění. Závěr trošičku slabý, každopádně nečekaný, Je zjevné, že si autorka připravila pole pro 2. díl, který nyní vyšel v USA a teď v červenci i u nás pod názvem Angelopolis.



MOJE HODNOCENÍ:


  1. Je to docela náročné přelouskat první čtvrtinu. Musím se přiznat, že jsem rozečetla v únoru, ale pak kvůli semestru a zkouškám jsem to nějak zasklila. Každopádně teď jsem to přečetla za dva dny. Opravdu úžasná kniha. Dále je to opravdu velmi náročné čtení. Není to zrovna nic na odpočinutí. 
  2. Jak jsem zmínila, zhruba od třetiny je knížka opravdu čtivá. chce to prostě přelouskat ten začátek v klášteře.
  3. Ačkoli byla hlavní dějová linie v 1. a 3. části, musím říct, že mně se nejvíce líbila dvojka. Doslova mě autorka ohromila svou fantazií. To se nedá moc dobře popsat, to se musí přečíst. Každopádně Danielle vymyslela celou vědu Angelologii, s jejími vědci, historií, školou, knihami, osobnostmi, dějinami, teoretickými studiemi (jedna je popsána se vším všudy = poznámky pod čarou, komentáře, prostě vše, co tam má být).
  4. Musím upřímně pochválit autorku za její znalosti a nastudování problematiky, ale především!!! vymyšlení celé vědy angelologie. Je to neskutečné, co někdo dokáže vymyslet! Ať už to byly znalosti: 

    • přesných značek aut, zbraní, letadel,...
    • historie Cyrila a Metodě, což většina Američanů rozhodně nezná!
    • používá spoustu jazyků: francouzštinu, latinu, bulharštinu, němčinu,...
    • významné evropské osobnosti: Mendel, Marx, Darwin,...
    • orientuje se snad ve všech směrech: filosofie, sochařství, výtvarné umění, mytologie, archeologie,...
    • míry a váhy v Římě
Nebudu to už moc dál natahovat. To je opravdu kniha, která se musí přečíst. Každopádně dávám plné hodnocení a těším se na další díl. PS: milovníci romantiky si taky přijdou na své, i trošku lásky tam je! :)





A na konec několik citací z knihy, které mě zaujaly. :)


"Krásná hudba hraje, ale ne každý, kdo má uši, ji slyší."

Dr. Seraphina Valková


"Jan Evangelista říká, že na počátku bylo Slovo a to Slovo bylo u Boha. Co ovšem neříká, je to, že aby Slovo dostalo význam, vyžaduje výklad. To je naše role."

Dr. Seraphina Valková

"Mohu jenom doufat, že v pětadvaceti budeš dost stará na to, abys pochopila, proč na sebe musíš dávat pozor, a dost zralá na to, aby ses dozvěděla pravdu o svém dědictví a svém osudu, což jsou v naší rodině dvě větve jednoho stromu."

Dr. Gabriella Lévi-Francheová Valková


"Vaše naivní americká víra, že dobro vždycky zvítězí nad zlem, vás nezachrání. Garantuji vám: budete ztracen."

Dr. Gabriella Lévi-Francheová Valková


"Nemohl za to. Byl to Ital. Takové názory mu kolovaly v krvi."

Dr. Gabriella Lévi-Francheová Valková





Žádné komentáře:

Okomentovat